Vad är P2P investeringar?

Begreppet P2P (peer to peer), eller det försvenskade person till person, härleder till att det handlar om att personer och företag lånar pengar av varandra. Detta sköts av en plattform som matchar långivare och låntagare. En del plattformar kan man sköta allt manuellt. En del har automatiska funktioner.

Eftersom plattformarna är nätoperade kan de skära på kostnaderna vilket gynnar både långivare som låntagare.

Samtidigt erbjuds låntagaren mycket bättre ränta än den man kan få genom att sätta in pengar på banken. I en del exempel upp till 20 %, men oftare ligger det runt 10 %. 

Långivaren i sin tur kan få bättre lånevillkor. Smidigare hantering samt lägre ränta kontra säkerheten man ger än om man skulle gå till en vanlig bank.

P2P lån kan även på engelska ibland kallas crowdlending. P2P lån kan vara utan säkerhet men också följa med säkerhet av olika slag t.ex. pant i fastighet eller företagshypotek. På P2P-plattformen Mintos nedan t.ex. har en del lån återköpsgaranti. D.v.s. Om lånet inte betalas tillbaka i tid återköper lånebolaget, som förmedlat lånet, lånet från långivaren så att i denne får pengarna tillbaka.

Nedan några exempel på P2P plattformar. Obs! Om du använder länken för Mintos och registrerar dig så för nya långivaren bonus återbetalt på investeringar gjorda de första 90 dagarna.

Brocc - Plattform som förmedlar lån i SEK.

Kameo - Plattform som förmedlar fastighets- och företagslån i SEK och NOK.

Lendify - Plattform som förmedlar personlån.

Mintos - Internationell plattform som förmedlar lån i olika valutor (SEK, EUR mf.l.) samt av olika typer (person, pant, billån m.fl.) Klicka och registrera dig via denna länken för att få bonus på investeringar gjorda de första 90 dagarna!

Viainvest - Internationell plattform som förmedlar korta konsumtionskrediter.

Kommentarer